Jag kan inte koncentrera mig
Det är helt naturligt att vi tappar fokus och att medvetandet hoppar runt till allt möjligt. Vi känner något, ser något, tänker något och tittar på något och hjärnan associerar vidare. Samma sak händer när vi övar medveten närvaro. Medvetandet vill uppmärksamma något nytt och blir lätt uttråkat av att fokusera på en sak i taget.Det som är glädjande är att varje gång du märker att din koncentration är någon annanstans så är du fullt medvetet närvarande. Det som också är glädjande är att medveten närvaro ger effekt även om du upplever att sinnet hela tiden hoppar och du inte kan koncentrera dig. Hur länge du kan koncentrera dig avgör alltså inte hur mycket effekt medveten närvaro ger, det är din envishet i att notera att du dragits med i tankar och återkomma med ditt fokus igen till här och nu som är medveten närvaro.
Det känns obehagligt, jag blir inte avslappnad
Medveten närvaro är inte samma sak som avslappning. Medveten närvaro är att notera det som är just nu. En bieffekt av att öva medveten närvaro kan ibland vara att vi blir mer avslappnade. En annan bieffekt kan ibland vara att vi uppmärksammar hur spända och stressade vi är. När vi stannar upp och observerar hur vi känner kanske vi kommer i kontakt med spänningar som vi tidigare inte noterat, det kan kännas obehagligt.
Om vi har ägnat mycket tid och energi åt att försöka distrahera oss eller springa från mental smärta så är det naturligt att vi närmar oss denna mentala smärta när vi stannar upp. Detta kan kännas jobbigt och obehagligt i stunden, men är sunt och läkande i det långa loppet.
Och vi vill också påminna om att du är expert på dig själv
Så om du i någon övning upplever att den smärta du upplever är lite för intensiv för att du ska vilja möta den just nu, lyssna på dig själv och känn dig helt fri att avbryta övningen just där och då. På sikt är det oftast bra att processa och möta jobbiga minnen och tankar för att vi då får nya erfarenheter av dem som gör att de blir mindre laddade med smärta. Men du är expert på dig själv och ska själv avgöra i vilken takt du vill möta smärtsamma minnen, tankar och känslor.
Jag somnar, varför det?
Vi är vana att skifta fokus från ett sinne till ett annat, ett stimuli till ett annat. När vi övar medveten närvaro övar vi på att fokusera på en sak i taget och kan lätt bli sömniga. Det är också vanligt att stängda ögon är associerat till att sova eller vila. Stängda ögon blir därför till en början en signal om att det är dags att koppla av, vila eller sova.
Om vi fått för lite sömn under veckan så visar det sig när vi ska öva medveten närvaro. Vi kan bli sömniga för att vi helt enkelt har sovit för lite. Det är helt okej att bli sömnig, det är mer vanligt än ovanligt till en början. Ju mer du övar desto mer kommer du kunna hålla dig vaken.
Jag har inte tid att göra övningarna! Det finns tusen andra saker jag borde göra!
Det är inte ovanligt att man har svårt att öva medveten närvaro för att man hela tiden tänker på andra saker man ”borde” göra istället för att sitta passiv och lyssna på en övning. Om du har sådana problem är övningar i medveten närvaro precis vad du behöver!
Det är bra att medvetet ”tvinga” dig själv att göra vägledda övningar i medveten närvaro för att på sikt öva dig på att landa här och nu och gå ner i varv. Genom att öva bevisar du även för dig själv att världen inte går under om du tar fem minuter eller en halvtimmes paus från ditt vanliga görande och fixande.