När det gör ont

Vägledda övningar i Medveten närvaro & Yin-Yoga

De här övningarna finns med på Fredrik Livheims CD-skiva När det gör ont. Övningarna är särskilt framtagna för att lära oss att hantera fysisk och psykisk smärta på ett effektivt sätt så att vi kan leva livet fullt ut. Alla övningar är komponerade för att fungera bra med Acceptance and Commitment Therapy (ACT), som är en form av kontextuell Kognitiv Beteendeterapi (KBT). Alla övningar vägleds av leg. psykolog Fredrik Livheim men har olika upphovsmän. När du ska göra Yin-Yoga-övningarna kan det hjälpa att se bilderna som finns i det här dokumentet.

1. Medkänsla med mig själv

Ca 12 minuter

Medveten närvaro och acceptans. Öva upp din medkänsla för dig själv.

2. Öppna upp

Ca 13 minuter

Medveten närvaro av JoAnne Dahl. Observera din andning. Öppna upp för något smärtsamt eller jobbigt.

3. Att nyfiket utforska

Ca 14 minuter

Medveten närvaro av JoAnne Dahl. Utforska något smärtsamt i ditt liv, antingen fysiskt eller psykiskt. Den här övningen kan väcka starka känslor eller obehag. Om det blir för jobbigt kan du alltid välja att avbryta övningen.

4. Att landa i kroppen

Ca 20 minuter

Yin-Yoga av Magdalena Mecweld. Öva acceptans och medveten närvaro med olika Yin-Yoga-positioner. Bilder på övningarna finns här.

5. Kroppen som ankare till nuet

Ca 16 minuter

Yin-Yoga av Magdalena Mecweld. Öva acceptans och medveten närvaro i olika Yin-Yoga-positioner. Bilder på övningarna finns här.